Ivander is een groot liefhebber van ridders en de riddertijd. Hij gaat met zijn vader op vakantie in Hotel Camelot, bij Dozemary's pool. De legende vertelt dat daar in de buurt Avalon zich moet bevinden, het rijk van Koning Arthur, zijn vriend, de magiër Merlijn, en Morgan le Fay, oftewel de Vrouwe van het Meer, die Excalibur - het zwaard van Koning Arthur - bewaart en bewaakt. In Hotel Camelot maakt hij kennis met Ruby, de dochter van de hoteleigenaar. Wanneer beide kinderen 's nachts een wonderlijke gebeurtenis aanschouwen op het meer aan de voet van het hotel, gaan zij op onderzoek uit. Vanaf dat moment ontspint zich een web van avonturen, waarin werkelijk wordt kennisgemaakt met Merlijn, Koning Arthur en de magische wereld van Avalon. Het fantastische verhaal wordt verteld met veel vaart en kent veel dialoog. Eigenzinnige, veelal paginagrote zwart-witillustraties (aquarel, inkt) vullen de tekst speels en sprekend aan. Kinderen zullen van dit mooie verhaal genieten en helemaal opgaan in de fantastisch-realistische vertelling. Van een auteur die duidelijk plezier heeft in schrijven en die in dit genre met een kloek, stevig vormgegeven boek het aanbod voor kinderen verrijkt. Vanaf ca. 9 jaar.
NBD

 

[...] In dit met vaart geschreven avonturenverhaal worden magie en realiteit op knappe wijze met elkaar vervlochten. De gebeurtenissen volgen elkaar in een hoog tempo op en worden steeds fantastischer. Toch wordt het nergens ongeloofwaardig, vooral dan doordat de hoofdpersonen ook zelf verbaasd zijn over alles wat hen overkomt: “De grens van werkelijkheid en fantasie wrong zich als een spiraal in elkaar. Ook al maakte hij zelf alles mee, veel dingen bleven moeilijk te geloven omdat het eigenlijk helemaal niet kon. Waren de legendes over Koning Arthur daarom zo hardnekkig?”

Het verhaal leest niet alleen als een trein, het is ook bijzonder humoristisch. De nogal bange Ivander en de pittige Ruby vormen een grappig stel en ook bij de beschrijving van Koning Arthurs intrede in de moderne wereld legt de auteur de nodige humor aan de dag. Arthur is nl. niet de dappere held die Ivander altijd voor zich zag, maar eerder een eigenwijze klungel die in zeven sloten tegelijk loopt. Arthur heeft namelijk geen benul van de tijd die er is verstreken sinds zijn vertrek naar Avalon, en is beledigd als hij hoort dat de Koningin van Engeland de schede van zijn zwaard in bezit heeft. Bovendien rijdt hij op een paard over de snelweg en begrijpt hij niet waarom hij de enige is die in harnas rondloopt. Een onderhoudend verteld verhaal, dat van het begin tot het einde weet te boeien. De zwart-wit illustraties van Harmen van Straaten passen goed bij de sfeer van dit boek.

De leeswelp Belgie

 

[...] Het is zo'n heerlijk vlot geschreven, fantasie- en humorvol verhaal dat, ook al ben je niet een echte ridderfan, je zeker met volle teugen van dit boek zult genieten. De prachtige, bijpassende illustraties van Harmen van Straaten geven het geheel nog iets extra's mee!

Plantage Books & More 
Ineke van Nispen

 

[...] Het nieuwste, minstens zo spannend geschreven, boek van de schrijfster van 'Toby en Kat 4-ever' en 'Goud, juwelen en rum', vol zwaarden, oude boekwinkeltjes, geheimzinnige boottochten en legenden rond koning Arthur. Aanrader!

Speelboek / Amersfoort

 

gallery/kruisende zwaarden (2007)
gallery/kz2