Ga naar

Kruisende zwaarden
Goud, juwelen en rum
Toby en Kat 4-ever

                   Recensies

Kruisende zwaarden


ISBN: 97 890 25110 758
Vanaf 8 jaar
Illustraties: Harmen van Straaten


 

 

De leeswelp Belgie

(…) In dit met vaart geschreven avonturenverhaal worden magie en realiteit op knappe wijze met elkaar vervlochten. De gebeurtenissen volgen elkaar in een hoog tempo op en worden steeds fantastischer. Toch wordt het nergens ongeloofwaardig, vooral dan doordat de hoofdpersonen ook zelf verbaasd zijn over alles wat hen overkomt: “De grens van werkelijkheid en fantasie wrong zich als een spiraal in elkaar. Ook al maakte hij zelf alles mee, veel dingen bleven moeilijk te geloven omdat het eigenlijk helemaal niet kon. Waren de legendes over Koning Arthur daarom zo hardnekkig?”

Het verhaal leest niet alleen als een trein, het is ook bijzonder humoristisch. De nogal bange Ivander en de pittige Ruby vormen een grappig stel en ook bij de beschrijving van Koning Arthurs intrede in de moderne wereld legt de auteur de nodige humor aan de dag. Arthur is nl. niet de dappere held die Ivander altijd voor zich zag, maar eerder een eigenwijze klungel die in zeven sloten tegelijk loopt. Arthur heeft namelijk geen benul van de tijd die er is verstreken sinds zijn vertrek naar Avalon, en is beledigd als hij hoort dat de Koningin van Engeland de schede van zijn zwaard in bezit heeft. Bovendien rijdt hij op een paard over de snelweg en begrijpt hij niet waarom hij de enige is die in harnas rondloopt.

Een onderhoudend verteld verhaal, dat van het begin tot het einde weet te boeien. De zwart-wit illustraties van Harmen van Straaten passen goed bij de sfeer van dit boek.

 

Biblion

Ivander is een groot liefhebber van ridders en de riddertijd. Hij gaat met zijn vader op vakantie in Hotel Camelot, bij Dozemary’s pool. De legende vertelt dat daar in de buurt Avalon zich moet bevinden, het rijk van Koning Arthur, zijn vriend de magiër Merlijn en Morgan le Fay, oftewel de Vrouwe van het Meer, die Excalibur – het zwaard van Koning Arthur – bewaart en bewaakt. In Hotel Camelot maakt hij kennis met Ruby, de dochter van de hoteleigenaar. Wanneer beide kinderen ’s nachts een wonderlijke gebeurtenis aanschouwen op het meer aan de voet van het hotel, gaan zij op onderzoek uit. Vanaf dat moment ontspint zich een vlecht van avonturen, waarin werkelijk wordt kennisgemaakt met Merlijn, Koning Arthur en de magische wereld van Avalon. Het fantastische verhaal wordt verteld met veel vaart en kent veel dialoog. Eigenzinnige, veelal paginagrote zwart-witillustraties (aquarel, inkt) vullen de tekst speels en sprekend aan. Kinderen zullen van dit mooie verhaal genieten en helemaal opgaan in de fantastisch-realistische vertelling. Van een auteur die duidelijk plezier heeft in schrijven en die in dit genre met een kloek, stevig vormgegeven boek het aanbod voor kinderen verrijkt. Vanaf ca. 9 jaar.

 

Plantage Books & More
Ineke van Nispen

Er is geen grotere liefhebber van ridders en de riddertijd dan Ivander. Hij is dan ook helemaal gelukkig als zijn vader hem mee neemt naar een oud kasteelhotel Camelot, bij Dozemary's pool, dat is gebouwd op de plek waar ooit Koning Arthur woonde. Koning Arthur die zo'n belangrijke rol speelt in de ook aan Ivander bekende legende: "Ergens in de buurt moet Avalon zich bevinden, het rijk van Koning Arthur, de magiër Merlijn en Morgan le Fay (ook wel de Vrouwe van het Meer genoemd) die het beroemde zwaard van Koning Arthur, Excalibur, bewaart en bewaakt". Ivander en Ruby, de dochter van de hoteleigenaar, zien 's nachts allebei iets bijzonders gebeuren op het meer en worden uitgelachen door hun vaders als ze er over vertellen. Ze laten het echter niet op zich zitten en gaan stiekem op onderzoek uit. Van te voren hadden ze nooit kunnen bedenken dat ze werkelijk terecht zouden komen in Avalon en kennis zouden maken met Merlijn en Koning Arthur. Wat er daar allemaal gebeurt, moet je zelf maar lezen in "Kruisende zwaarden" van Maaike Fluitsma. Het is zo'n heerlijk vlot geschreven, fantasie- en humorvol verhaal dat, ook al ben je niet een echte ridderfan, je zeker met volle teugen van dit boek zult genieten. De prachtige, bijpassende illustraties van Harmen van Straaten geven het geheel nog iets extra's mee!

 

Speelboek
Amersfoort

(…..) Het nieuwste, minstens zo spannend geschreven, boek van de schrijfster van 'Toby en Kat 4-ever' en 'Goud, juwelen en rum', vol zwaarden, oude boekwinkeltjes, geheimzinnige boottochten en legenden rond koning Arthur. Aanrader!

 

Goud, juwelen en rum


ISBN: 90 251 1004 5
Vanaf 8 jaar
Illustraties: Harmen van Straaten
Herdruk april 2008


Biblion

De titel doet denken aan een ouderwets zeeroversverhaal. Zo beginnen ook de avonturen van Nick (10) als hij een geheimzinnig winkeltje binnenstapt en van een heksachtig vrouwtje achteruitloopschoenen krijgt. Ze brengen hem terug in de tijd op een zeeroversschip waarover hij veel heeft gelezen. Op het schip wordt hij ingezet om het logboek bij te houden en om op gekaapte schepen naar goud en juwelen te zoeken. Nick heeft in de zeeroversboeken gelezen wat de kapitein en zijn schip zal overkomen, dus neemt hij maatregelen voor zijn eigen veiligheid. Het opvallende aan dit verhaal is, dat het niet afgelopen is als Nick van zijn avonturen thuiskomt. Een spannend verhaal dat iets heeft van ouderwetse kapersavonturen, maar ook van hedendaagse computerfreaks. De kleine, eigentijdse zwart-witillustraties, hier en daar over de bladzijden verspreid, geven het boek sfeer. Volle bladspiegel. Overigens een rechttoe rechtaan spannend verhaal waarin je geen woord te veel tegenkomt. Van de auteur van 'Toby en Kat 4-ever'*. Vanaf ca. 9 jaar.

De leeswelp (Belgie)

Nick maakt een reis door de tijd, maar als hij na drie dagen terugkeert naar zijn ouderlijk huis is niemand, maar dan ook niemand bereid zijn verhaal te geloven. Nick is een verwoed verzamelaar van alles wat met piraten te maken heeft. Zo belandt hij in het ‘heksenwinkeltje’ Wicca waar hij in de etalage een prachtig piratenschip heeft gezien. Lula, een wat vreemde maar vriendelijke vrouw, legt uit dat het schip niet te koop is, maar dat ze wel iets anders heeft aan zijn piratenliefde tegemoet te komen: achteruitloopschoenen, die je terug in de geschiedenis voeren. Voor hij het zich allemaal realiseert, is Nick in 1718 beland, aan boord van het kapersschip van Kapitein Zwartbaard.

Alle piratenromantiek valt weg als hij oog in oog komt te staan met het harde leven aan boord en het meedogenloze regime van de kaperkapitein. Vooral als Nick tegen wil en dank betrokken raakt bij enterpartijen, blijkt dat hij niet uit het ware piratenhout is gesneden. Als gewone schooljongen uit de 21e eeuw komt hij voor morele dilemma’s te staan die hij zich bij het uitoefenen van zijn hobby nooit gerealiseerd heeft. Met een paar scheepsmaten slaagt hij erin een deel van de gekaapte buit te begraven op een geheime plek aan vast wal. Voor later, je weet maar nooit.

Uiteindelijk lukt het Nick met zijn terugloopschoenen naar het heden terug te keren. Maar ja, wie gelooft nou zo’n verhaal en helemaal als je geen enkel bewijs kunt aanvoeren. Zelfs de vriendelijke Lula ontkent Nick ooit eerder te hebben gezien, en een tijdje later is haar winkeltje verdwenen. Door een krantenartikel over weggelopen kinderen (tot die categorie wordt Nick ook gerekend) komt hij in contact met Tom, leeftijdsgenoot en ook piratengek, en diens verhaal lijkt sprekend op de zijne. Dat Lula de kwade genius is die achter dit alles zit, daar twijfelen ze geen ogenblik aan. Op listige wijze slagen ze erin haar sinistere spel te ontmaskeren. En de fatale terugloopschoenen belanden bij het oud vuil. Hoewel…

Het aardige van dit verhaal is dat de hoofdpersoon Nick in geen enkel opzicht een heldenrol krijgt aangemeten en dat hij zich ook niet met zijn hobby vereenzelvigt. Speciale waardering verdient ook de geweldige vaart waarmee het verhaal is geschreven. Eenmaal begonnen wil je maar én ding: doorlezen.

Speelboek Amersfoort

Als piraten-fan Nick een brief gaat posten, ziet hij een prachtig piratenschip in de etalage van een winkel. De vreemde eigenaresse Lula wil het niet verkopen, maar hem wel een piraten-schatkaart en een paar oude schoenen laten zien. Als Nick deze aantrekt, komt hij plotseling in 1718 terecht: op het schip van kapitein Zwartbaard! Met rovende, gevaarlijke piraten, pistolen en veel gestolen schatkisten en rum. Nick moet aan boord als 'kleineruimtekruiper' gekaapte schepen op verstopte schatten doorzoeken, maar hij wil toch liever naar huis... Als dit eindelijk lukt, zegt Lula niets van oude schoenen en een schatkaart te weten. En Nicks ouders geloven hem ook al niet. Er is iets vreemds aan de hand – en Nick is vastbesloten uit te vinden wat. Een heerlijk Biegel-achtig leesboek over brute piraten en een onderzoekende jongen – waarin geschiedenis en een spannend plot in het heden perfect verweven zijn.

 

Toby en Kat 4-ever


ISBN: 90 251 0940 3
Vanaf 8 jaar
Illustraties: Harmen van Straaten


 


Biblion

Toby, net verhuisd naar het platteland, verveelt zich ernstig. Dan valt een vreemde brief in zijn bus, waarin wordt gesproken over een geheime code en een schat. Nog vreemder is dat de brief meer dan veertig jaar oud is. Toby reist af naar zijn maatje en voormalige buurmeisje Kat. Als speurdersduo gaan zij op onderzoek uit en doen al snel 'schokkende ontdekkingen'. Het draait om een kunstroof (tekeningen van Belaerius) uit 1960. Voor Toby en Kat deze tekeningen weer boven water hebben, gebeurt er heel wat. Zóveel dat je soms de kluts wat kwijtraakt: achtervolgingen, chantage enz. Volle bladspiegel met hier en daar paginagrote, met grijstinten ingevulde snelle zwartwittekeningen die het geheel opvrolijken. Dit netjes verzorgde debuut is geschikt voor goede lezers, die van het genre houden, vanaf ca. 9 jaar.

Mijn boeken zijn uitgegeven bij uitgeverij Holland